Comunicat de denúncia de la Plataforma Valenciana de Solidaritat amb el Poble Sahrauí | Intersindical Valenciana

Comunicat de denúncia de la Plataforma Valenciana de Solidaritat amb el Poble Sahrauí | Intersindical Valenciana

La Plataforma Valenciana de Solidaritat amb el Poble Sahrauí (PVSPS) a causa de la situació de repressió que està patint la població sahrauí que viu en els Territoris del Sahara Occidental i que estan ocupats pel Marroc.

DENUNCIEM:

Que a principis del mes de juny va començar un brutal setge a la població sahrauí, a causa de l’alliberament del periodista Salah Lebsir, que el 7 de juny eixia en llibertat, després de complir una condemna de 4 anys de presó tan sols per intentar informar del que passa en el Sahara Occidental. Per a impedir la rebuda de Salah en Smara, en el moment de la seua arribada tres ciutadans sahrauís van ser violentament agredits, un dels quals, Ali Talouki, va ser finalment detingut i jutjat el 24 de juny i condemnat a un any de presó.

Tal com demostra l’informe de Reporters sense Fronteres, presentat a Madrid el passat 11 de juny, el Marroc no permet la llibertat de premsa en el Sahara Occidental, perquè vol ocultar el que succeeix allí amb la població sahrauí, així com les expulsions d’observadors internacionals -periodistes o fins i tot advocats i advocades que viatgen al territori són expulsats sense explicacions-, sense que el govern de l’Estat espanyol demane cap explicació per això al govern marroquí.

Així ha ocorregut en el cas del judici de la periodista Nazha ElKhalidi, detinguda quan gravava la intervenció policial contra una manifestació pacífica i en el de l’activista Housein Bachir Ammadour, que va ser deportat al Marroc quan va arribar a Espanya i demanava asil polític.

Said Lili, un jove cantant de rap sahrauí, que denunciava l’ocupació marroquina amb les lletres de les seues cançons (com “Van devorar el nostre mar, devoren els nostres peixos, ens volen devorar”), va aparéixer mort en la riba de la platja de Dajla, quan, suposadament, anava a viatjar a Europa en una pastera. En l’enterrament de Said, la Gendarmeria Marroquina va interrompre el funeral i va intentar impedir que es congregara la gent per a acomiadar el jove sahrauí.

EXIGIM:
Les organitzacions que pertanyem a la Plataforma, volem exigir i denunciar que Espanya té un deute històric amb el poble sahrauí, perquè legalment, l’ONU continua considerant-la com la potència administradora.

Per tant, no podem continuar mirant cap a un altre costat, el govern espanyol la Unió Europea han d’exigir al Marroc que cesse l’hostilitat contra la població civil sahrauí, i que se celebre el referèndum que exigeix l’ONU, amb totes les garanties.

València, 1 de juliol 2019
Plataforma Valenciana de Solidaritat amb el Poble Sahrauí

Origen: Comunicat de denúncia de la Plataforma Valenciana de Solidaritat amb el Poble Sahrauí | Intersindical Valenciana