L’estancament de la situació ha afectat un mínim de tres generacions des de la creació de les colònies espanyoles. Mah Iadih, delegat adjunt del Front Polisario a Catalunya, aporta un anàlisi de la situació actual i la seva opinió davant la inacció de governs i institucions:
“El conflicte sahrauí està estancat des de fa més de 20 anys en un pla ideat i dirigit per les Nacions Unides, però sense rumb ni objectius concrets. Bàsicament, a causa de l’obstaculització imposada pel règim feudal marroquí i executada pel seu protector al Consell de Seguretat, França.
Aquest enquistament també té els orígens en el fet que els organismes internacionals i les potències que dirigeixen la seva política el consideren un conflicte de baixa intensitat, de manera que no molesta i mediàticament no ven morts, fam, migracions, actes vandàlics o terrorisme. A això, cal sumar-hi la posició geogràfica del Marroc com a veí d’Europa, ubicació que li proporciona una situació privilegiada per pressionar i fer xantatge a la Unió Europea amb assumptes derivats d’aquest veïnatge, com el contraban de drogues, la immigració, la pesca, el territori islamista i Ceuta i Melilla. D’aquesta manera, un estat molt allunyat dels estàndards democràtics com és el Marroc s’ha convertit, a base de xantatges, en un soci privilegiat de la UE, al qual aquesta li consenteix l’atropellament dels drets humans al Sàhara i al Marroc.
(…)