Declaració Universal dels Drets Humans: paper mullat per al Sàhara Occidental | Federació ACAPS

Declaració Universal dels Drets Humans: paper mullat per al Sàhara Occidental | Federació ACAPS
 
 

Avui, 10 de desembre, es commemora el dia Internacional dels Drets Humans en record de l’adopció de la Declaració Universal de Drets Humans el 1948. Una declaració de bona voluntat per part de diferents països arreu del món, que avui dia es continua sense garantir.

El 10 de desembre és un dia per recordar la vigència dels drets humans i el deure dels estats i les institucions de respectar-los. Però als territoris ocupats del Sàhara Occidental, el Marroc comet impunement una constant i sistemàtica vulneració de drets humans des que el 1991 es va signar l’acord d’alto al foc entre les dues parts.

El Marroc és un país que ha subscrit pràcticament la totalitat dels instruments internacionals de Drets Humans. En concret la Declaració Universal de Drets Humans i el Pacte de Drets Polítics i Civils. Tot i això, vulnera sistemàticament els drets fonamentals del poble sahrauí, des del dret a la lliure determinació dels pobles fins als drets humans més elementals com el dret a la vida, a la llibertat de circulació i el dret de reunió pacífica i de llibertat d’expressió, entre d’altres.

La repressió política, la violació de drets humans, inclosa la desaparició forçosa, la detenció arbitrària, tortures, violacions, execucions extrajudicials, les víctimes de les mines, així com l’ús continuat de la força i l’espoli dels recursos naturals, han estat i són mètodes d’actuació i control que el Marroc utilitza en contra de la població civil sahrauí.

Als territoris ocupats, tampoc hi ha llibertat de premsa. El periodisme el fan activistes sahrauís, que en les xarxes socials tenen un altaveu per difondre al món la repressió que viu el territori. El bloqueig informatiu i mediàtic imposat pel Marroc, es tradueix en la criminalització de periodistes sahrauís i en sancions contra la llibertat d’informació, així com en la denegació d’accés i el control informatiu a periodistes internacionals que intenten arribar i informar des dels territoris ocupats.

Des de fa més de 30 anys, i més durament des del trencament dels acords d’alto al foc el passat mes de novembre de 2020, les activistes i la població civil sahrauí de la zona ocupada viuen un setge constant i una brutal repressió per part de la policia marroquina.

(…)

Origen: Declaració Universal dels Drets Humans: paper mullat per al Sàhara Occidental | Federació ACAPS