La COVID-19 arriba als campaments sahrauís i bloqueja l’acollida d’infants malalts al pis de Sant Cugat | elCugatenc

La COVID-19 arriba als campaments sahrauís i bloqueja l’acollida d’infants malalts al pis de Sant Cugat | elCugatenc

El bloqueig de vols entre Algèria i Espanya des del març manté dos nens sahrauís al pis d’acollida de Sant Cugat a l’espera de retornar al seu campament. La situació no ha canviat des d’abril, quan la presidenta de l’associació Sant Cugat amb el Poble Sahrauí (SCAPS), Neus Bosch, va explicar la situació de bloqueig dels dos infants a elCugatenc. Ara han hagut de preparar la matrícula perquè puguin anar a l’escola i els han allargat el règim d’estada per motius sanitaris fins que les comunicacions amb el país africà es tornin a normalitzar.

Alhora no s’ha pogut fer cap acollida nova. A l’abril hi havia tres infants de campaments sahrauís a Algèria pendents de venir a Sant Cugat. Gairebé cinc mesos més tard ja en són quatre i en un context més complicat. A l’agost van aparèixer els primers casos de COVID-19 als camps de refugiats i tot i que, segons les dades del Front Polisario, la situació està estabilitzada, els recursos mèdics són escassos.

El pis d’acollida de SCAPS, amb un conveni de col·laboració amb l’Ajuntament, permet que infants sahrauís malalts tinguin un temps d’estada a Sant Cugat, amb escolarització i residència, mentre els fan els tractaments mèdics. Avui dia hi ha sis pisos d’aquestes característiques arreu de l’Estat i només un per a persones adultes, el que Bosch lamenta ja que anys enrere n’eren més d’una vintena.

“Davant d’aquesta situació, demanem al Ministeri que tan bon punt puguem volar, alguns membres de l’entitat acompanyem els dos infants fins a Àlger per deixar-los i recollir els quatre que han de venir sense necessitat d’entrar als campaments”, explica la presidenta de l’entitat, “però tot això està condicionat a la reactivació dels vols”.

(…)

Origen: La COVID-19 arriba als campaments sahrauís i bloqueja l’acollida d’infants malalts al pis de Sant Cugat | elCugatenc