Parlamento de Cataluña conmemora el 47 aniversario de la RASD y exige al Gobierno español que asuma «su responsabilidad sobre el Sáhara Occidental» | Sahara Press Service

Home Actualidad Parlamento de Cataluña conmemora el 47 aniversario de la RASD y exige al Gobierno español que asuma «su responsabilidad sobre el Sáhara Occidental» | Sahara Press Service
Parlamento de Cataluña conmemora el 47 aniversario de la RASD y exige al Gobierno español que asuma «su responsabilidad sobre el Sáhara Occidental» | Sahara Press Service
 

Barcelona (Cataluña), 10 de marzo de 2023 (SPS)-  El Parlamento de Cataluña ha conmemorado el cuarenta y séptimo aniversario de la proclamación de la República Árabe Saharaui Democrática con una declaración de la Junta de Portavoces, firmada por ERC, JxCat, la CUP y ECP, que el secretario cuarto, Ruben Wagensberg, ha leído durante el lleno esta mañana.

El texto advierte que desde noviembre del 2020 la situación en este país es «cada vez más preocupante», con «la ruptura de los acuerdos del alto el fuego de 1991 por parte del Reino de Marruecos».

En la declaración el Parlamento ofrece su colaboración para ayudar a «encontrar una solución política justa, duradera y mutuamente aceptable, de conformidad con las resoluciones de Naciones Unidas», y apela a la «responsabilidad de todas las partes en la búsqueda de una solución» que respete un «principio básico como es el derecho de la libre autodeterminación del pueblo saharaui».

Asimismo, el texto pide al Gobierno español que asuma «su responsabilidad sobre el Sáhara Occidental», que sea «garante del cumplimiento de la legislación internacional» en el territorio y que promueva un referendo de autodeterminación del pueblo saharaui.

Por último, denuncia «la vulneración de los derechos humanos que la Rengle de Marruecos ejerce en los territorios ocupados».

La lectura y aprobación de la declaración cerró con una gran ovación al delegado del Frente POLISARIO en la región, Abidin Bucharaya, como muestra de reconocimiento y solidaridad con el pueblo saharaui en su justa y larga lucha por sus derechos humanos y su inalienable derecho a la autodeterminación e independencia.

La República Árabe Saharaui Democrática (RASD) celebra su aniversario el 27 de febrero de cada año. Esta fecha conmemora la proclamación de la RASD en 1976 por el pueblo saharaui, coincidiendo con la salida del último militar español del territorio. .

El aniversario de la RASD se celebra con diversos actos políticos y ceremonias. También se realizan manifestaciones y actividades en todo el mundo para mostrar solidaridad con la causa saharaui y pedir el respeto de los derechos del pueblo saharaui a la autodeterminación y la independencia.


Declaració de la Junta de Portaveus del Parlament de Catalunya sobre la celebració del quaranta-setè aniversari de la República Àrab Sahrauí Democràtica

Adoptada per la Junta de Portaveus el dia 28 de febrer de 2023

El 27 de febrer de 2023 se celebra el quaranta-setè aniversari de la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica, enguany en un context especialment complex.

Des del novembre del 2020, amb el trencament dels acords d’alto el foc del 1991 per part del Regne del Marroc, la situació al Sàhara Occidental és cada cop més preocupant, tant per a les persones que viuen als territoris ocupats pel Regne del Marroc com per a les que viuen als camps de refugiats de Tindouf, al sud-oest d’Algèria.
D’una banda, ha augmentat la repressió contra activistes sahrauís, vulnerant tota mena de drets, fet que ha estat condemnat per diversos informes internacionals i també, les darreres setmanes, pel Parlament Europeu. A més, el Regne del Marroc continua espoliant els recursos naturals del Sàhara Occidental amb impunitat total, passant per sobre de qualsevol legislació internacional.

D’altra banda, el context actual de guerra ha obligat bona part de la població que vivia als territoris alliberats del Sàhara Occidental a desplaçar-se als campaments de persones refugiades de Tindouf, la qual cosa ha incrementat el nombre de població refugiada i ha provocat problemes d’abastiment d’aliments i productes de primera necessitat. Aquesta crisi ha agreujat els efectes derivats de la pandèmia sanitària, que va fer disminuir la cooperació internacional. Així, cal que l’acció humanitària continuï essent un dels eixos de treball prioritaris amb el poble sahrauí.

Cal recordar que els acords de pau signats l’any 1991 i la Resolució 690 del Consell de Seguretat de les Nacions Unides, del 29 d’abril de 1991, preveuen la celebració d’un referèndum d’autodeterminació com la solució justa i definitiva del conflicte. No obstant això, durant tots aquests anys el Regne del Marroc ha posat obstacles a la celebració d’un referèndum d’autodeterminació en què la població sahrauí pogués decidir lliurement el seu futur. I ho ha fet amb la complicitat de la comunitat internacional, que hi col·labora econòmicament i políticament. En conseqüència, és urgent que les potències internacionals s’alineïn amb els principis acordats al pla de pau per a posar fi a gairebé cinquanta anys d’ocupació i exili.

Actualment, el Sàhara Occidental continua essent un dels disset territoris no autònoms reconeguts per les Nacions Unides i els darrers anys ha pres protagonisme la denúncia de l’espoli il·legal dels seus recursos naturals, reconegut per la sentència del Tribunal General de la Unió Europea del setembre del 2021 que anul·lava els acords comercials entre el Marroc i la Unió Europea perquè incloïen els recursos naturals del Sàhara Occidental.
A tot això cal sumar-hi el canvi de posició del govern espanyol, que al març del 2022 va anunciar que donava suport al pla d’autonomia proposat pel Marroc. Aquest gir ha comportat una ruptura del consens que s’havia mantingut fins aquell moment a l’Estat espanyol i ha creat discrepàncies en el si del mateix govern.

Per aquests motius, el Parlament de Catalunya:

– Commemora el 27 de febrer la proclamació de la República Àrab Sahrauí Democràtica i fa arribar al poble sahrauí el més sincer reconeixement.

– Ofereix la seva col·laboració i ajuda per a trobar una solució política justa, duradora i mútuament acceptable, de conformitat amb les resolucions de les Nacions Unides, en el marc dels principis i propòsits de la Carta de les Nacions Unides, i apel·la a la responsabilitat de totes les parts en la cerca d’una solució amb un enfocament multilateral i constructiu que respecti un principi bàsic com és el dret a la lliure autodeterminació del poble sahrauí.

– Emplaça el govern de l’Estat espanyol, com a antiga potència administradora del territori, a assumir la seva responsabilitat sobre el Sàhara Occidental i ésser garant del compliment de la legislació internacional, promovent la celebració d’un referèndum d’autodeterminació del poble sahrauí.

– Denuncia la vulneració dels drets humans que el Regne del Marroc exerceix als territoris ocupats del Sàhara Occidental i li exigeix que posi fi a la repressió i apliqui elements de justícia restaurativa.

– Denuncia els acords i les activitats econòmiques que contribueixen a l’espoli i l’esgotament dels recursos naturals del Sàhara Occidental.

– Sol·licita al govern espanyol la reforma urgent del Reglament de reconeixement de l’estatut d’apàtrida, per a garantir que es cobreixin les necessitats de protecció de les persones sahrauís que sol·liciten aquest estatut al territori de l’Estat espanyol.

– Emplaça totes les administracions, els governs locals, el govern de l’Estat espanyol, les institucions europees i les Nacions Unides a promoure de manera activa la inclusió d’un mecanisme d’observació i protecció dels drets humans de la població sahrauí per part de la Missió de les Nacions Unides pel Referèndum al Sàhara Occidental.

– Fa una crida a la responsabilitat de la comunitat internacional per a assegurar una resposta adequada per a garantir la seguretat alimentària de la població sahrauí refugiada.

– Renova el seu compromís amb el poble sahrauí col·laborant amb les entitats de solidaritat amb el poble sahrauí a través de projectes de cooperació, protecció de drets humans, acció humanitària i sensibilització sobre la repressió que pateix el poble sahrauí.

Palau del Parlament, 7 de febrer de 2023

Marta Vilalta i Torres, portaveu del GP ERC; Mònica Sales de la Cruz; portaveu del GP JxCat;
Eulàlia Reguant i Cura, portaveu del GP CUP-NCG; David Cid Colomer, portaveu del GP ECP


Origen: Parlamento de Cataluña conmemora el 47 aniversario de la RASD y exige al Gobierno español que asuma «su responsabilidad sobre el Sáhara Occidental» (VIDEO) | Sahara Press Service